T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / MERKEZ - FETHİBEY İMAM HATİP ORTAOKULU

Kasabamızın Tarihi

FETHİBEY KASABASININ TARİHİ

Fethibey'in adı Ulu Corca'dır. Bu adı Roma veya Bizans döneminde köyde yaşayan Rumlardan köyün en zengini veya yöneticisi veya dini lideri olan Corc adındaki kişinin adından aldığı halk arasında anlatılır.1845 yılında yazılan bir mahkeme sicilinde Fethibey' in adı Corca-i Kebir olarak geçmektedir. Bu adı 27 Şubat 1914'te şehit olan Pilot Yüzbaşı Fethi Bey'den almıştır.  Fethibey arazisi içinde bulunan, aynı zamanda Fethibey'in komşularıyla sınırını Oluşturan, kuzey – batı yönündeki dağlar kuzeyden batıya doğru Dombay Tepe (1190 metre), Türkmen Tepe (1256 metre) Tokazat Tepe (1240 metre) bulunur. Bunlar en yakın dağlardır. Fethibey Akarçay Ovası´nın Kaymaz bölümünde bulunur. Kaymaz Kırının denizden yüksekliği 1006 metredir. Fethibey arazisinden geçen, kuzeyden güneye doğru akan Gazlıgöl Çayı ve kuzey batıdan güneydoğuya doğru akan Nacak Deresi (aksu, Araplı Deresi) Afyon yakınlarında birleşerek Eber Gölüne dökülür. Birleşen çaylar Akarçay adını alır. Aynı zamanda geçtikleri ovaya Akarçay adını verir. Gözlıgöl Deresi ve Nacak Deresi Fethibey'in üç tarafını çevirir. Bu durum Fethibey'in ulaşımını etkilemiş ve üzerlerine tarihi köprülerin yapılmasına neden olmuştur. 

 Fethibey iklimi tamamen kara iklimine bağlı olup gece gündüz ısı farkı büyüktür. Genellikle geceleri daha serin, gündüzleri sıcaktır. En sıcak aylar Temmuz, Ağustos en soğuk aylar ise Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Fethibey'in bitki örtüsü step (bozkır) özelliği gösterir. Ormanlık ağaçlık  alanlar çok azdır. Şamlıca (Şamca) bölgesinde ardıç ve meşe ağaçları bulunur. Fethibey sağında ve solunda küçük akarsuların ve şifalı kaplıcaların, önemli karayolları ve demiryollarının geçtiği Akarçay ovasının Kaymaz kırı bölümünde birinci sınıf tarım arazilerinin ve hayvancılığa uygun çayır ve meraların bulunduğu bir yerde kurulmuştur. Fethibey arazisi yaklaşık 4800 hektardır. Bu alanın yaklaşık 3000 hektarı tarım arazisi, 850 hektar mera, 350 hektar çayır, 450 hektar ormanlık ağaçlık, 147 hektar imar iskan alanı ve 3 hektar meyve bahçesi olarak kullanılmaktadır. 

 FETHİBEY'İN KOMŞULARINA OLAN UZAKLIĞI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDEDİR. 

 Fethibey – Afyonkarahisar kestirme 10 km, asfalt yoldan 13 km. 

 Fethibey – Erenler kestirme 7 km, asfalt yoldan 10 km. 

 Fethibey – Beyazı kestirme 8 km, asfalt yoldan 20 km. 

 Fethibey –Çayırbağ 3 km. 

 Fethibey – Çıkrık kestirme 8 km, asfalt yoldan 25 km. 

 Fethibey – Omuzca kestirme 11 km. 

 Fethibey – Yarımca kestirme 8 km, asfalt yoldan 11 km. 

 Fethibey – Saraydüzü 7 km, 

 Fethibey – Gecek Kaplıcası 8 km. 

 Fethibey – Ömer Kaplıcası 9 km. 

 Fethibey – Küçük Çobanlı 8 km. 

 Fethibey – Bayatçık kestirme 4 km, asfalt yoldan 9 km dir. 

 FETHİBEY´İN CUMHURİYET DÖNEMİ TARİHİ

1931 - Fethibey İlkokulu Mecitteki binada açılarak eğitim öğretim çalışmaları başladı.Öğrenim çağındaki 50 öğrenci gündüz, yetişkin 50 kişi gece eğitim gördü. 

1937 - Ulu (Eski) cami büyük bir tamirat gördü. Üzeri dört ahşap direk üzerinde düz toprak damlı iken açılarak duvarları 1m yükseltildi ve kuzey ve güney yönünde 4 yuvarlak pencere konuldu. Üzeri ahşap çatı ile kapatılıp kiremitle kaplandı. İçten kubbe görünümü verildi. Doğu ve batı yönlerindeki pencereler genişletildi. Girişteki iki direkli kuzeyi açık olan ahşap son cemaat yeri üstüne kadınlar bölümü yapıldı. 

1940 - Hacı Rüstem İnkaya Fethibey'e ilk radyoyu getirdi. 

1941 - Muhtarlık seçimleri yapıldı. Fethibey halkı Çayırbağ'da oy kullandı. 

1946 - Tarihinde muhtarlık seçimleri oldu. Fethibey , Bayatcık, İsmail Köyü, Küçük Çobanlı, Saraydüzü köyleri Eski (Ulu)Camide oy kullandılar. 

1947 - Fethibey İlkokulu'na Meçit'in kuzey-batısına öğretmen lojmanı yapıldı. 

1950 - Tek dersaneli Fethibey İlkokulu'nun kuzeyine bir dershane daha yapıldı. 

1954 - Ahmet İnkaya Fethibey'e ilk traktörü getirdi. Arkasından Hasan Özçelik aldı. 

1959 - Fethibey' e Mecit'in batısına Sağlık Evi yapıldı ve Ebe görevlendirildi. 

1960 - Fethibey Çayırbağ yolu stabilize yapıldı. 

01.01.1969 - Fethibey halkını yasa boğan tarihin en büyük trafik kazasının olması sonucu 12 kişi hayatını kaybetti. Kaza Fethibey Çayırbağ yolundaki demiryolu geçidinde aşırı sis nedeniyle yolcu taşıyan kamyonla trenin çarpışması sonucu gerçekleşti. 

1969 - Fethibey'e elektrik hatları çekilerek elektirik verildi. 

1970 - Fethibey Köyü Kalkınma Kooperatifi kuruldu. 

1971 - Mecitteki binada eğitim öğretim yapılan Fethibey İlkokulu, öğrenci mevcudunun artması ve dershane yetersizliği nedeniyle yeni İlkokul binasının temelleri atılıp inşaatına başlandı. 1972 tarihinde bitirilerek kullanıma açıldı. 

1973 - Fethibey'de ilk defa Şükrü Selvi'nin bakkalında televizyon yayınları izlenmeye başlandı. Bir süre sonra yaygınlaştı. 

1975 - Stabilize olan Fethibey – Çayırbağ arası yol asfalt yapıldı. 

1976 - Fethibey'e Sağlık Ocağı yapıldı ve hizmete açıldı. 

1979 - Fethibey Ortaokulu Mecitte eski İlkokul binasında açılarak eğitim öğretime başladı. 

1984 - Fethibey'e Mevlüt Güngör'ün bakkalında ilk telefon santrali geldi.Evlere telefon hatları çekilerek telefon görüşmeleri başladı. 

1987 - Fethibey'in güneybatısına yeni Ortaokul binası yapıldı. Eğitim öğretim burada yapılmaya başladı. 

1988 - Fethibey Toprak Sulama Kooperatifi kuruldu. Açılan sondaj ve yapılan kanaletlerle sulama yapılmaya başlandı. 

1988 - Otomatik santral kurularak Fethibey' de otomatik telefon görüşmeleri yapılmaya başladı. 

1990 - Fethibey'in kuzeyine Fatih Mahallesine Şehitler Camisi yapıldı. 

1992 - Fethibey İhtiyar Heyeti Belediye teşkilatı kurulması için karar aldı (Muhtar Mehmet Çalık, Aza Adem Özçelik, Aza Selahattin Çelik,Aza Osman Gönk, Aza Nuri Başer, Aza Yahya Ulukuş, Okul Müdürü Mehmet Özşeker, İmam Ömer Çetin) İlk Belediye Başkanı Bekir Özçelik oldu. Şehitler Camii Kur-an Kursu binasında hizmete başladı. 

1994 - Belediye tarafından Fethibey'e benzin istasyonu açıldı. 

1994 - Stabilize olan Gecek – Fethibey yolu asfalt oldu. 

1998 - Fethibey Belediye binası bitirilerek hizmete açıldı. 

2000 - Fethibey kanalizasyon çalışması tamamlandı. 

 

 

KAYNAK: Ayten TELEK İlkokulu Öğretmeni Kamil ÇINAR tarafından hazırlanan fakat basımı yapılmayan kitaptan alınmıştır.

2018/2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Fethibey Ortaokulu bünyesinde yapılan ek binada Fethibey İmam Hatip Ortaokulu açılarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.10.2018 - Güncelleme: 21.03.2023 12:27 - Görüntülenme: 417
  Beğen | 1  kişi beğendi